Zakaj pes noče jesti briketov?

Zakaj pes noče jesti briketov?

Lastniki psov se nemalokrat srečujejo z neješčnostjo. Ali kuža noče jesti zaradi izbirčnosti, ima zdravstvene težave ali je preprosto neješč in mu bolj kot hrana diši kakšna igrača?

Vkolikor pes, ki je prej rad imel hrano ‘čez noč’ ali postopoma, toda vztrajno, izgubi apetit je to prvi alarm za obisk pri veterinarju. Lahko se gre za dentalno težavo ali pa je problem globji. Če se zdravstvene težave izključijo iz možnih scenarijev, pa je potrebno najti drug vzrok.

Najbolj pogosti razlog je naše razvajanje psov. Poleg svojih briket (ki morajo biti kvalitetni in v katerih dobijo vse, kar potrebujejo) jim ljudje dodajamo še konzervice, meso, primaknemo pa še kaj iz svojega krožnika. Psi hitro ugotovijo, da je dodatna hrana precej boljša (konec koncev imamo tudi mi raje pico kot solato 😉 ) in tako začnejo zavračati briketirano hrano. Seveda jim mi v skrbi konstantno kupujemo novo hrano, nove brikete, katera kuža veselo malica nekaj dni, tednov ali celo mesecov, potem pa se ponovno naveliča.

Na koncu poskusimo od najboljših do najslabših briket, nakar ugotovimo, da štirinožnemu prijatelju teknejo le določeni briketi iz določene blagovne znamke, ki je po vrhu še cenovno ugodna in za češnjico na vrhu jo lahko kupimo v isti trgovini, kjer kupujemo našo hrano. Pa je ta hrana za našega kužka res primerna? Nekaj člankov na to temo najdete tukaj, tukaj ali tukaj (kliknite)

Ko ugotovimo, da gre res za izbirčnost oziroma izsiljevanje, se pripravimo na naslednji korak. Psu 2-3x dnevno (odvisno od predhodnih navad, starosti in velikosti psa) ponudimo brikete-brez dodatkov (razen lososovega olja, oziroma podobnih vitaminov, ki jih ima v hrani vsakodnevno).

 

Hrano položimo na klasično mesto in jo tam pustimo 15 minut. Ne glede na to, ali se jo kuža dotakne ali ne, jo v tem času umaknemo in pri naslednjem obroku ponudimo iste brikete. Vajo ponavljamo, dokler kuža ne je. Ni je živali, ki bi umrla ob polni skledi 🙂 Pozor-nekateri psi se hrane ne bojo dotaknili tudi teden ali več. Psu v tem času čez dan ne dajemo priboljškov ali kakršnekoli druge hrane.

Viri;

http://kuzek.si/nejescnost/
http://www.pesmojprijatelj.si/clanek/nevsakdanje-vedenje-psa-je-lahko-pokazatelj-tudi-resne-bolezni

 

Napisala: Sara Berce

Ogledov: (1464)
Positive SSL
X