Psi, poletje in vročinski stres

Psi, poletje in vročinski stres. Poletje je že tu in nekateri dnevi so že peklensko vroči. Psi so na vročino zelo občutljivi, zato jim ne pozabimo nameniti dodatne skrbi. Vsako leto zaradi vročinskega stresa podleže kar nekaj živali.

Psi, poletje, vročinski stres

Psi, poletje, vročinski stres

Kaj je vročinski stres?

Za pse je vročinski stres stanje, kjer njihovo telo zaradi visoke zunanje temperature in vlage ne more več uravnavati svoje temperature. Ker se psi, za razliko od ljudi, ne znojijo preko kože, se jim telo začne pregrevati. Normalna telesna temperatura psa je okoli 38 do 39 stopinj celzija. Ko se jim telesna temperatura dvigne nad 40,5 stopinj celzija, je pasje zdravje na že na kocki.

Kakšni so učinki vročinskega stesa?

Da bi organizem zmanjšal svojo telesno temperaturo, pospeši svoj krvni obtok. Srce kri črpa hitreje in močneje. Pes se začne znojiti preko blazinic na tačkah in sopsti.

Pregrevanje telesa lahko vodi do resnih, včasih pa tudi usodnih posledic za psa. Trpijo lahko za vročinskimi krči v mišicah, pri hoji so zmedeni in opotekajoči, bruhajo, imajo drisko in v nekaterih primerih imajo tudi temno rdeč oziroma vijoličen jezik. Zaradi premalo krvi v možganih lahko celo omedlevajo. V najbolj črnem scenariju lahko doživijo vročinsko kap in umrejo.

Kako lahko psu pomagamo pri vročinskem stresu?

Ko opazite, da pes trpi za vročinskim stresom, ga nemudoma odnesite z vročine.  Prinesite ga v hladen, zračen prostor in ga položite na hladno površino. Počasi in po stopnjah poskusite znižati njegovo telesno temperaturo. Nikoli ne polijte psa z vednom mrzle vode. Ohladite mu glavo, da se njegovih možgani nehajo pregrevati. Ponudite mu rahlo osoljeno vodo.

Hladilna igrača za psa

Hladilna igrača za psa

Kako lahko preprečimo vročinski stres pri psih?

Poskrbite, da ima pes vedno na voljo zadosti hladne pitne vode. Pomembno je, da ohranjate njegovo telesno temperaturo normalno. Poskusite s posebnimi hladilnimi brazinami, na katero se bo lahko kadarkoli ulegel. Te hladilne blazine vsebujejo poseben gel, ki omogoča, da je hladilna blazina vedno hladna, tudi ob najbolj vročih dnevih. Psu ponudite tudi hladilne igračke z ledom ali z gelom in ledom, s katerimi se bo odlično zabaval, hladil in zamotil. V vedru vode mu v zmrzovalni skrinji zamrznite njegove najljubše igračke ali poslastice. Naj tudi vaš kuža tako kot vi uživa v poletju brez skrbi!

 

Več idej, kako psu pomagati v vročih poletnih mesecih, pa najdete tukaj…

Positive SSL
X