Prvi koraki pri izbiri eksotične živali

Prvi koraki pri izbiri eksotične živali

Tako kot pri vsakem nakupu ali posvojitvi živali se je potrebno o njej in njenih zahtevah dobro pozanimati ter pretehtati o naših zmožnostih za njeno skrb. Pa si poglejmo nekaj osnovnih vprašanj, za katere je dobro, da si jih zastavimo.

Iz kakšnih razlogov sem se odločil/a za eksotično žival?

Če je naš odgovor na to preprosto zato, ker so “kul” to ni dober razlog, saj dolgoročno tak razlog ne pelje daleč. Potrebno je premisliti, ali je to za nas res prava dolgoročna odločitev, saj mora le-ta sloneti na naših zmožnostih (predvsem časovnih in finančnih), da živali priskrbimo zdravo okolje, prostor, oskrbo in pozornost.

Ali izbrana žival potrebuje kakšne papirje in dovoljenja v naši državi?

Potrebno se je pozanimati, če za izbrano žival potrebujemo kakšna dovoljenja (npr. CITES). Lahko da naša žival spada med invazivne vrste, in je zato pod nobenim pogojem ne smemo spustiti v naravo.

Kakšna je njena končna velikost in življenjska doba?

Marsikatera želvica, kuščar ali kača, katero prodajajo v trgovinah za živali, ne ostane tako majhna za dolgo in se je zato, potrebno pozanimati, kako velik terarij ali akvaterarij bomo potrebovali zanjo, ko odraste in ali imamo doma sploh dovolj prostora za to.

Druga stvar pa je življenjska doba, saj vodne želve lahko živijo do 40 let, medtem ko kopenske še dlje, po 100 let. Ali smo res pripravljeni na tako dolgotrajno obveznost?

Ali lahko eksotično žival rokujemo?

Nekatere lahko seveda brez problema rokujemo, vendar se moramo pozanimati ali je bila žival redno rokovana in če za njo to predstavlja velik stres.

Če pa kupimo mlado žival in jo želimo rokovati, si je dobro pogledati pravilne pristope rokovanja. Pozorni moramo biti da, ko našo žival rokuje nekdo drug, to dela po naših navodilih in pod našim nadzorom (predvsem otroci).

Poleg tega se moramo prepričati, da živali ni nevarna, strupena ali pa da nas lahko ugrizne. Si sploh želimo imeti žival iz takšne kategorije?

Ne smemo pozabiti tudi določenih bolezni (zoonoz), ki jih lahko prenašajo naši eksotični ljubljenčki. Tu imam predvsem v mislih salmonelo, s katero se lahko okužimo preko naše kače ali kuščarja, saj se le-ta nahaja v njihovih iztrebkih. Zato je pomembno, da si po rokovanju plazilcev vedno umijemo roke.

Kako pa je s prehrano?

Za večino živali, tudi eksotičnih, dobimo lahko hrano za njih že v vsaki malo bolje založeni trgovini za živali. Potrebno se je pozanimati, ali potrebuje sveže pripravljeno hrano, ki ni nujno na razpolago skozi celo leto. Lahko da se hrani z insekti (npr. agame, ptičji pajki) ali pa z mišimi in podganami (npr. kače). Smo res pripravljeni na tak način hranjenja? Ali jo moramo hraniti enkrat ali večkrat na dan? Ali pa je mogoče dovolj enkrat na teden, 14 dni ali na 1 mesec?

Kakšni so stroški?

Cene same živali so lahko zelo nizke, a se lahko samo za pravilno oskrbo naberejo vratolomni stroški. Pomisliti moramo na njen bivalni prostor, kaj potrebuje, hrano, veterinarske stroške in drugo. Včasih si bomo morali priskrbeti tudi kakšno varuško za čas dopusta ali najti primeren hotel za živali, ki bi bil pripravljen sprejeti našo eksotično žival.

Kompatibilnost z drugimi ljubljenčki?

Pozanimati se je treba, če je naša žival potrebuje družbo svoje vrste in če je zato bolje imeti skupaj samo samice ali samo samce  in če se lahko samci stepejo med seboj. Lahko da je konec koncev najboljše, da je naša žival sama v terariju.

Pozorni pa moramo biti tudi na to ali je eksotična žival kompatibilna z našimi drugimi ljubljenčki (npr. s psi ali mačkami) in če jo lahko le-ti spravljajo v stres ali obratno.

Ko dobro premislimo glede vsega skupaj in smo še vedno odločeni, da je eksotična žival prava izbira za nas, si je potrebno ogledati še nekaj drugih stvari.

Najprej, kam bomo šli iskat našega novega ljubljenčka. Sama bi vam najbolj priporočala nakup direktno od vzreditelja, ki dobro pozna vsako svojo žival in tudi najbolje lahko odgovori na vsa vaša vprašanja, poleg tega lahko od njega dobite še cel kup začetnih napotkov. Če pa v vaši bližini ni vzrediteljev, vam svetujem obisk sejma za eksotične živali. V Sloveniji imamo dvakrat letno sejem, imenovan SLO-EXO,  in sicer v pomladnih mesecih ponavadi v Ljubljani in potem še jeseni, v Mariboru. Za večji izbor vam priporočam obisk kakšnega večjega sejma v tujini (npr. v Nemčiji). Ne priporočam pa nakupa v trgovinah za živali, saj le-ti načeloma ne poznajo ozadja, iz kje žival prihaja.

Kakšna žival bi bila potem prava izbira? Če smo še bolj začetniki v tem hobiju, bi vam priporočala odraslo žival, ki je navajena rokovanja. Če pa smo jo pripravljeni sami vzgojiti in vzgajati ter jo dobro navaditi na vse, je potem mlada žival prava izbira.

Kako vemo, da je žival, ki jo kupujemo, zdrava? Pri plazilcih je dobro pogledati njihove luske, če so sijoče in mehke na otip (seveda odvisno od vrste) in, da je žival dobro rejena (npr. gledamo zadek pri ptičjih pajkih) ter brez zunanjih parazitov (po navadi uši ali pršice). Poleg tega je dobro pogledati tudi njihove nosnice in oči, ki morajo biti brez izcedka. Prav tako je pametno preveriti njihovo kloako (t.i. zadnjično odprtino pri plazilcih), ki ne sme biti razdražena, saj je to lahko znak driske ali notranjih
parazitov (npr. glist).

 

Uporabne povezave:

Zakonodaja in dovoljenja

  • http://www.bioexo.si/content/varovanje-zivali- z-zakonodajo
  • http://www.arso.gov.si/narava/konvencija%20CITES/dovoljenja%20in%20potrdila/

Sejem SLO-EXO

  • http://www.slo-exo.si/

Društvo ljubiteljev eksotičnih živali BIOEXO

  • http://www.bioexo.si/content/o-drustvu

Veterinarska ambulanta za eksotične živali

  • http://vetamblj.si/vsebina.php?vid=20110729152114781

Opisi živali

  • http://www.exotic-animals.org/

Viri:

Exoticpets.about   http://exoticpets.about.com/cs/resourcesgeneral/a/choosingpet.htm, datum dostopa 07.02.2017

Pet Health Network http://www.pethealthnetwork.com/all-pet- health/small-animal-health- care/why-choose- exotic-pet- anyway, datum dostopa 07.02.2017

The Pets&Vets http://www.petsnvets.org/choosinganexoticpet.php, datum dostopa 07.02.2017

Barkley and Paws https://www.barkleyandpaws.com/pets/exotic-pets/rodents/choosing-an- exotic-pet, datum dostopa 07.02.2017

 

Napisala: Janja Kosem

Izobrazba: Veterinarski tehnik

Datum: 06.02.2017

Positive SSL
X