Probiotiki za pse in mačke

Probiotiki za pse in mačke – dobre bakterije v prebavnem traktu

Tako kot pri ljudeh, je tudi pri živalih črevesna mikroflora izjemno pomembna za zdravje.

Ker je občutljiva na notranje dražljaje (sprememba hrane, napačna prehrana, pobiranje neobičajnih stvari s tal, zdravljenje z antibiotiki) in na zunanje vplive (sprememba okolja, transport), se lahko pri porušenem ravnovesju pojavijo prebavne težave, lahko pa se razmnožijo tudi škodljivi mikroorganizmi in zajedalci, ki predstavljajo nevarnost za razvoj bolezni.

Zato bodite pozorni na sprehodu, da pes ne bo jedel neprimernih stvari, ki jih najde na tleh (smeti,  iztrebki, različne rastline, les, mrtve živali…). Če imate s tem velike težave, naj bo pes na povodcu ves čas ali pa ga čimbolj zaposlite z igro.

Žival hranite s kvalitetno hrano, poskrbite za raznolikost, lahko pa dodajate tudi vitamine in minerale.

Pri vzpostavljanju in ohranjanju zdrave črevesne flore pa dodajte prehransko dopolnilo s probiotičnim delovanjem.

Probiotiki so dobre bakterije, ki pomagajo pri prebavi, absorbciji hranil in vitaminov. Preprečujejo, da bi se škodljive bakterije prekomerno razmnožile in povzročale težave. Najpogosteje jih v prehranskih dopolnilih najdemo pod imeni : bacillus (lichenformis, subtilis), lactobacillus (acidophilus, lactis, plantarum, salivarius), bifidobacterium (bifidum, longum), streptococcus (faecium, lactis) in enterococcus (faecium).

Probiotiki se uporabljajo :

 • pri prebavnih težavah (driska)
 •  pri odpravljanju stresa
 •  nujni so pri zdravljenju z antibiotiki
 •  pomirjajo prebavne težave na potovanjih in pri spremembi prehrane
 •  izboljšajo prebavo in kakovost iztrebkov
 •  ojačajo imunski sistem, še posebno pri zelo mladih, starejših in obolelih živalih

Kvalitetni probiotiki :

 • vsebujejo pravo sorto bakterij, primernih izključno za živali
 •  so enostavni za doziranje
 •  želodčna kislina jih ne uniči
 •  vsebujejo dovolj živih organizmov za naselitev črevesja
 •  ohranijo kvaliteto pri normalnih pogojih shranjevanja

Probiotiki za pse v že pripravljeni hrani za pse

Probiotike med drugim najdemo tudi v briketih različnih proizvajalcev (npr. Taste of the wild, Power of nature, Orijen, Now, Go, Nutra gold).

Ker so probiotiki živi organizmi, občutljivi na toploto in vlago, je zagotavljanje učinkovitosti le-teh v suhi hrani dokaj zahtevna naloga. Zaradi tega vam priporočamo, da raje posežete po prehranskem dodatku. Priporočamo ampule Enterofilus  in  kapsule Anibio Darm-Probiotic.

Enterofilus ampuleAmpule Enterofilus  

Enterofilus je pridobljen s fementacijo žitarci, pospešuje naravni razvoj lakzobacilov, vsebuje pa tudi encime, aminokisline, glive, oligoelemente in vitamine.

Ščiti stene prebavil, zavira razvoj škodljivih mikroorganizmov, pospešuje prebavo, preprečuje dehidracijo črevesnih celic, po dajanju antibiotikov vzpostavi črevesno mikrofloro ter zmanjša terapevtski šok.

Uporablja se pri psih in mačkah. Nima škodljivih stranskih učinkov – mogoča je dolgotrajna vsakodnevna uporaba.

KLIK DO IZDELKA ENTEROFILUS

Kapsule Anibio Darm-ProbioticAnibio Darm-Probiotic - uravnotežena črevesna flora (99 kapsul)

Primerne so za pse in mačke. Uravnavajo črevesno floro, odpravljajo drisko, uporabljajo se pri spremembi prehrane in po uporabi antibiotikov.

Za lažje doziranje lahko kapsulo odprete in dodate k hrani. Zdravljenje s kapsulami lahko traja do 12 tednov. KLIK DO IZDELKA ANIBIO DARM-PROBIOTIC

Naravni probiotiki

Naravne probiotike najdemo v jogurtu, kefirju, bananah in artičokah. Vendar bodite zmerni pri dodajanju te hrane.

Najboljša izbira za priboljšek so  zeleni vampi, saj so  lahko prebavljivi in imajo poleg probiotikov še mnogo drugih koristi.

Kaj pa prebiotiki?

Prebiotiki so kompleksni sladkorji in so hrana za probiotike. Prebiotične sestavine najdemo v kaši rdeče pese, soji, ovsenih kosmičih in inulinu.

Opozorilo : raziskave kažejo, da prebiotiki potencialno lahko hranijo tudi ostale črevesne bakterije. Pri zdravih živalih imajo dobrodelni vpliv na prebavo, saj nahranijo dobre črevesne bakterije. Živalim, ki pa imajo razna obolenja v prebavilih, pa prebiotikov ne dodajamo, saj nočemo hraniti slabih bakterij. To bi stanje lahko poslabšalo. Zato je pomembno, da najprej poskrbimo za dodajanje dobrih bakterij – probiotikov, saj se bo tako ponovno vzpostavilo zdravo ravnovesje črevesne flore.

 

***

V prebavnem traktu se nahaja 70% imunskega sistema, probiotiki pa so eden glavnih dejavnikov pri ohranjanju zdravja.

Pozitivni učinki so več kot očitni, zato skrbno poskrbite za zdravo črevesno mikrofloro vaših najboljših prijateljev. Hvaležni vam bodo 🙂

Viri :

 1. http://www.dogfoodproject.com/index.php?page=probiotics
 2. http://www.petmd.com/dog/nutrition/evr_dg_healthy_dog_food_digestion_prebiotic_probiotic
 3. http://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2011/10/13/surprising-the-pet-probiotics-that-are-a-total-waste-of-your-money.aspx
 4. http://thebark.com/content/diy-probiotics?page=2
 5. http://truthaboutpetfood.com/should-probiotics-and-prebiotics-in-pet-food-influence-your-purchase/

 

Napisala: Karmen Ovniček

Ogledov: (1812)
Positive SSL
X