Bolezenski znaki pri hrčkih

Bolezenski znaki pri hrčkih

Hrčki vidijo zelo slabo in imajo zelo slab občutek za globino. Zelo dobro pa imajo razvit voh in mnogo žlez, ki puščajo vonj v hrčkovi okolici. Značilno za hrčke je, da vonj iz žlez spravijo na svoje tačke in tako označujejo pot, po kateri hodijo (pot do hrane, pot do doma). Vonj se obdrži do 8 dni.

Poleg tega, da so podvrženi diabetesu, so hrčki nagnjeni tudi k tumorjem (malignim in benignim) ter glavkomu (bolezen očesnega živca).

Mokro ali umazano okoli repka/driska

Driska pomeni, če je izloček hrčka ali zelen ali preredek ali pa ga je prevelika količina. Najverjetneje je posledica kakšne pokvarjene hrane, stare vode, prevelike količine sadja ali zelenjave. Iz prehrane hrčku izločite vso svežo zelenjavo in sadje ter ga hranite z suhim kruhom, kuhanim rižem, …Njegovo vodo za dva dni zamenjajte z mlačnim kamiličnim čajem trikrat dnevno.

Ko se hrček pozdravi, mu kletko razkužite. Pri driski običajno pri hrčku opazimo, da je umazan ali moker. Lahko da je hrček kaj
takega pojedel, mogoče preveč svežega sadja in zelenjave.

Lahko pa je ta bolezenski odraz zelo resne bolezni, imenovane “bolezen mokrega repa”, ki je pri hrčkih (bolj zlatih kot pritlikavih) dokaj pogosta bolezen. Gre za izredno nalezljivo bakterijsko vnetje črevesja, ki lahko privede tudi do smrti.

Najpogosteje bolezen prizadane mlade živali po tem, ko zapustijo leglo in se znajdejo v novem okolju. Izbruh bolezni lahko sprožijo stres, nenadne spremembe v prehrani, ekstremne spremembe temperature okolja ter slabi življenjski pogoji. Bolezen mokrega repa prepoznamo po redki driski blede barve, ki ima močan vonj. Območje okrog repka je umazano in v
lažno, hrček nima apetita, posledično je dehidriran. Kožuh je neurejen, razmršen, hrček je apatičen. Lahko so prisotne krvavitve iz anusa.

Zgolj vlažna ritka in sama driska še ne pomenita nujno, da gre za bolezen mokrega repa, lahko se pojavi tudi zaradi npr. neuravnotežene prehrane, vnetja sečil ali katere druge bolezni. Ne glede na vzrok pa ob pojavu takih znakov hrčka čimprej peljimo k veterinarju, ki mu bo dal antibiotike, zdravila proti driski in infuzijo za hidracijo telesa. Brez primerne oskrbe hrček lahko pogine zaradi bakterijske okužbe, še pogosteje pa zaradi dehidracije, zato je njegovo preživetje odvisno od čimprejšnjega zdravljenja in primerne oskrbe. Če hrčka peljemo takoj k veterinarju, pa je bolezen ozdravljiva.

Zaprtje – hrček preneha jesti in kaže znake neprijetnosti okoli trebuška

V tem primeru je hrček zaprt zaradi česa, kar je pojedel ali ker ni popil zadosti tekočine. Hrčkovi prehrani dodajte sadje, zelenje (regrat in ostalo listnato zelenjavo z vrta ali neškropljenega travnika) ter mu zagotovite veliko sveže pitne vode.

Kihanje, kašljanje, vnete očke in smrček, iz katerega teče

Če ima hrček zgoraj opisane znake je najverjetneje prehlajen. Kletko imate na prepihu ali ali v premrzlem prostoru, zato jo premaknite kam na toplo. Hrček se velikokrat prehladi tudi zaradi kopanja. Če se hrček ne pozdravi, ga odpeljite k veterinarju.

Podobni znaki se pojavijo tudi pri alergijah – na razkužilo, steljo ali drug material v kletki ali na osvežilce zraka v prostorih.

Leži negibno, kot bi bil mrtev, po padcu ali po rokovanju z njim

Hrčka s takimi znaki je najbolje nekaj uric pustiti na miru v kletki na toplem, da si opomore od šoka. Na zunaj najverjetneje ne bo kazal kakšnih poškodb.

Hrček noče jesti, ima izcedek iz oči in otečen liček

Hrček je zbiralec in v času izobilja kopiči hrano. Spavlja jo v posebne žepe za lici, ki jo potem nosi v svoje skladišče. Če ima hrček zgoraj opisane bolezenske znake, se mu je najverjetneje v teh žepkih nekaj zataknilo, zato moramo hrčka čimprej peljati k veterinarju, ki bo tujek odstranil.

Podobni znaki pa so tudi posledica predolgih zobk, ki mu rastejo že v meso. Hrčku tako kot tudi ostalih glodavcem zobje rastejo celo življenje, zato jih morajo ves čas z glodanjem izrabljati. Če tega ne počnejo ali pa če nimajo ničesar (vejic in koščkov lesa), zobje kmalu postanejo predolgi. Hrčkove zobe je potrebno redno pregledovati in ga peljati k veterinarju, če postanejo predolgi. Ob tem velja opozoriti, da so mnogokrat problem zadnji zobje, ki jih ne vidimo, včasih pa jih lahko zatipamo, če z mezinčkom nežno potipamo globlje v hrčkov gobček

Urezi in gole zaplate na koži

Če se je hrček na nečem urezal, mu rano očistimo s kapljico antiseptičnega sredstva, ki smo ga dodali prekuhani in ohlajeni topli vodi.

Gole zaplate na koži pa so lahko znak starosti in če se je hrček podrgnil ob kako stvar. Zaplate so lahko tudi posledica pršic (v hrani ali stelji) ali alergij na določeno stvar – hrano, priboljške ali steljo. Z izločanjem možnih alergenov poskusite ugotoviti, na kaj je hrček občutljiv. Pri okužbi s pršicami hrčka izolirajte, okolje pa mu sterilizirajte.

Izguba dlake je lahko tudi znak pomanjkanja proteinov v hrani (hrček mora prejeti vsak 16% proteinov) Preveč žitaric, oziroma koruze v hrani tudi povzročajo probleme z dlako. Hrčku povečajte količino sadja in zelenjave ali pa koruzo zamenjajte s kuhanim ali eksandiranim (nabreklim) rižem.

V splošnem pa zaplate gole kože ali slab izgled kožuha zdravimo z ribjim oljem (2 kapljici dnevno) ali zdrobljeno tabletko kvasa na njegovi običajni hrani 3 ali 4 dni zapored (potem se odmerek zmanjša na 1-krat tedensko).

Rdečkast urin

Rdečkast urin je lahko vzrok mešanice hrane za hrčke, ki mu jo pripravljate, saj se zaradi barvil v hrani lahko obarva tudi urin. Hrčku zamenjajte vrsto hrane in počakajte na rezultate. Urin pa je lahko rdečkast tudi zaradi prisotnosti krvi v urinu, ki je lahko tudi posledica npr. sečnih kamnov ali infekcije sečil. Hrček bo več pil, bolelo ga bo in se mu bo to tudi poznalo na izgledu.

Hrčkovi prehrani dodajte malo listov regrata, ki spodbujajo nastanek urina in splaknitev sečnih kamnov. Druga možnost je dodajanje malih količin kuhinjske soli v vodo, skupaj z nekaj kapljicami sadnega soka (čimbolj nesladkanega). Hrčku dodajajte zelenjavo, namočeno hrano ter mogoče tudi vitamin C. Če ne bo bolje, hrčka peljite k veterinarju.

Zamik glave, tekanje v krogu, paralizirana stran telesa, neravnotežje

Če hrček drži svojo glavo pod čudnim kotom ali pa če teče v krogu, je to znak kapi, ki se večinoma pojavi čez noč. Znaki kapi pri hrčkih so naslednji: paralizirana leva ali desna stran telesa, glava pod čudnim kotom, izguba ravnotežja, tekanje v krogu… Do kapi pride ali zaradi visoke starosti, velikokrat pa zaradi prevelike vročine. Kljub kapi lahko hrčki skoraj normalno živijo naprej, le potrebno je imeti nekaj potrpežljivosti s hranjenjem in dajanjem vode. Hrček mora biti v prijetno toplem in mirnem okolju, kjer se lahko po nekaj tednih tudi opomore. Pazite le, da iz kletke ali terarija odstranite kolo, visoke predmete, na katere lahko spleza in pade, ter ovire, v katere se lahko zaleti.

Kap lahko tudi napoveste vnaprej – če se hrček zelo utrudi ali pade od izčrpanosti po kakšni aktivnosti ali pa se kar nenadoma ustavi, se zagleda v daljavo ter ne registrira ostale okolice.

Nagnjena glava je lahko tudi znak infekcije notranjega ušesa, ki je posledica infekcije dihal. V tem primeru je piporočen obisk veterinarja, ki mu bo predpisal antibiotike. Hrček lahko teka v krogih tudi zaradi možganskega tumorja.

Nekaj nasvetov za hladitev hrčka v poletni vročini:

  • v sobi, kjer je hrček, naj bo med 18 do 26°C (zjutraj in zvečer poleti dobro prezračite,
  • vendar hrčka ne imejte na prepihu)
  • ob kletko postavite (tako da hrček ne doseže) steklenico z ledom, ovito v brisačko
  • v kletko postavite keramično ali glineno ploščico, posodico, na katero se bo hrček zleknil.
  • v kletko lahko namestite tudi posodico z vodo, v katero se bo hrček hodil namakat

OSTALE BOLEZNI HRČKOV NAJDETE NA TEJ STRANI (v angleškem jeziku) ali na TEJ.

Uredila: Nina Blažir

Ogledov: (6750)
Positive SSL
X