Kakšna je prava količina pasje hrane?

Kakšna je prava količina pasje hrane za vašega psa, morate ugotoviti sami, pač glede na to, koliko kalorij vaš pes porabi čez dan. Delovni psi na primer porabijo precej več kalorij kot običajni hišni prijatelji.

Kvalitetna hrana za pse v briketih ima na vrečah natančno določeno, kakšna naj bo količina pasje hrane za dnevni obrok. Večina proizvajalcev ponuja tudi dozirne posode, ki vam olajšajo določanje, kakšna naj bo količina pasje hrane, ki se običajno nanaša na težo in starost psa.

Pri mladem psu naj bo dnevna količina pasje hrane razdeljena na več obrokov

starost št. obrokov
6 – 8 teden 4 x dnevno
3. mesec 3 – 4 x dnevno
4. mesec 3 x dnevno
5. – 12. mesec 2 x dnevno
od 1 leta naprej 1 x dnevno bolje 2 x

Poraba kalorij pa je odvisna delno tudi od teže psa

Pri nabavi mladiča se pri vzreditelju pozanimajte za težo in temperament pasjih staršev, da bi lažje presodili, kako velik, težek in živahen bo vaš mladič. Od tega je odvisna tudi potreba po kalorijah, ki jih pes v obliki hrane sprejema.

Na splošno lahko rečemo, da je potreba po energiji doraščajočega psa dvakrat večja kot pri odraslem psu, gledano na težo psa. V povprečju lahko rečemo, da znaša količina pasje hrane za doraščajočega mladiča 1/20 – 1/12 njegove telesne teže.

Če odrasel pes kdaj odkloni kakšen obrok, kaže pa drugače zdrav videz, ga lahko brez skrbi pustite en dan lačnega

Pes si sam regulira obroke hrane in se občasno posti kakšen dan ali dva. Še posebej med poletno vročino radi puščajo obrok nedotaknjen. V primeru, da pes obroka ne poje, mu ga po 15 minutah vzemite.

Pri psu naj bi vedno občutili rebra, brez da se nad njimi nabira plast maščobe, kar pa ne pomeni, da mu lahko preštejete vsa rebra, otipate vsako vretence in vidite kolke. To naj bi občasno kontrolirali!


Vendar nekateri ljudje poleg briketov in pločevink dodajajo k hrani še:
testenine, riž, koruzni zdrob, kuhano zelenjavo, ovsene kosmiče kuhane na vodi, ribe (kuhane, lahko pa tudi surove sardelice) in meso (izogibamo se svinjine)…

Več o doma pripravljeni hrani si preberite tukaj.

Ogledov: (9899)
X